{{next.header}}
– Det var när jag praktiserade hos Sören Jakobsson, det är alltså hans ”fel”, skrattar Maija Rajala som därefter varit rejält kallblodsfrälst och aktiv med såväl uppfödning som tävlande med utgångspunkt från Backetorp Öststuga i Värmlands Nysäter.
Toppbilden; Sedan Årjängsamatören Maija Rajala – här med Fina Bella – för drygt 30 år sedan första gången satt upp bakom ett kallblod är hon helt frälst i rasen där hon på gården Backetorp Öststuga sysslar såväl med uppfödning som med tävlande.
Maija Rajala växte upp utanför Säffle och firade nyligen sina första 50 levnadsår.
Bra mycket mer än hälften av denna period har alltså handlat om kärleken till kallblodsrasen.
– Jag fastnade, som sagt, vid min allra första bekantskap med ett kallblod.
Fina Manolito, stallkatten Sally och Maija Rajala.
Detta till den grad att hon då mer eller mindre på direkten, av nämnda Sören Jakobsson, köpte fölstoet Ålita Express som hade sitt ursprung hos tidigare värmlänningen Gustav Lennartson som då hade sin hemvist och verksamhet i Västerbotten.
– Ålita Express första föl blev Tuffa Vinn som föddes 1996, minns Maija som sedan dess sett många fler egenuppfödda föl få se dagens ljus.
Maijas sambo Emil Sillén vann lopp med Fina Boelito på Färjestad under fjolåret.
För dagen är Maija uppe i 27 registrerade uppfödningar där senast Fina Rosalito och Fina Eldina fick stoföl i fjol och i år ska även Fina Stjernelita betäckas.
I år 2024 väntas dock inga föl.
– Nej och det känns lite tråkigt men det var så mycket under fjolåret att vi då stod över att betäcka men i år ska vi göra det igen, berättar Maija som i början av kallblodskarriären hyrde in sina hästar på en gård.
– Men hit till sambons (Emil Sillén) hemtrakter och då Backetorp Öststuga flyttade vi 2010 och kan nu hålla på med hästarna här hemma vilket är smidigt.
Fina Boelito och Emil Sillén.
För dagen finns 13 hästar på gården varav åtta är tävlingshästar.
– Förutom våra tre fölston här hemma har vi också tre fölston utlånade.
Med ”vi” inkluderas även sambon Emil Sillén som är kusken när stallet är ute och tävlar.
– Tidigare var det uppfödningen som prioriterades med målet att sälja men utan att vi stängt försäljningsbutiken så är det för närvarande inte direkt marknad att satsa på det varför vi nu ser tävlingsbiten som jämställd och lika viktig. Emil är mer för tävlandet och han skor också medan jag tränar och sköter stallet och hästarna.
Fina Boelito är så här långt stallets framgångsrikaste tävlingshäst med nära 600 000 kronor på kontot – hittills!
Fjolåret var ett bra tävlingsår…
– Ja, 2023 var vi belåtna med, vi kunde kvala och prema flera hästar och sen gjorde Fina Boelito bra ifrån sig på tävlingsbanorna, han är den bästa tävlingshäst vi hittills fått fram.
”Startklara” inför detta år är nu även de inkvalade treåringarna Fina Billy, Fina Manolito och Fina Bella där den sistnämnda dock ska kvala först.
– Dessutom tränar Fina Ingolito och B.A.S Philip mot kval och start framåt våren, berättar Maija också.
Det kan alltså bli trevligt mycket tävlande senare under detta år för teamet Rajala & Sillén.
Fina Manolito utsågs 2023 till ”Best in show” på Sleipners unghästutställning.
Maijas allra första uppfödning var alltså Tuffa Vinn men därefter har samtliga uppfödningar lystrat till ”förnamnet” Fina.
– När andra fölet kom 1997 ville gårdsägaren, där vi hyrde in oss, bli delägare och han ville att hon skulle heta Fina Marina och så blev det. Jag fastnade då för just Fina och har fortsatt med det uppfödarnamnet, förklarar Maija historien bakom Fina-namnet.
Antalet uppfödningar är alltså uppe i 27 till antalet – hittills! – där det årliga antalet har varierat och det som mest med tre i kullen.
– Vi har inte så stort stall och kan inte ta så många, det är ju också lätt att någon eller några blir kvar, skrattar hon.
Fina Rosalita med hennes stoföl Fina Törnrosa (efter Tekno Odin) som såg dagens ljus i fjol 2023.
Vi frågar Maija om hennes bästa travminne – hittills?
– Jag har flera fina minnen men det blir min första seger vilken var mycket speciell och extra starkt då det var med min första uppfödning Tuffa Vinn på hemmabanan Årjäng, det finns kvar där i minnet fast det var ett bra tag sedan.
Visst, närmare bestämt i augusti 2001 och då var det tidigare nämnda Sören Jakobsson som satt i segersulkyn, alltså mannen som fick Maijas kärlek till kallbloden att tändas.
Med utgångspunkt från Värmlands Nysäter bor Maija och Emil strategiskt till.
– Så är det, vi har rätt så precis sex mil till fyra banor, berättar hon och räknar, förutom hemmabanan Årjäng, även upp Arvika, Färjestad och Åmål.
– Sen handlar det bara om sommartävlande på några banor och nu ska också Momarken i norska Mysen, dit vi brukar åka, stänga sitt vintertävlande, vi upplever ibland att det är svårt att komma ut i lopp med nolloppshästar, säger Maija som har gått ner till att jobba halvtid för Arvika kommun utöver den egna hästverksamheten:
– Jag jobbar fyra timmar per dag, all övrig tid går åt till hästarna och det upplägget fungerar bra, tycker kallblodsentusiasten Maija Rajala som delar målsättning med de allra flesta ”travarna”:
– Först och främst vill jag få fram hästar som kan tävla regelbundet men sen är självklart den allra största drömmen att få fram den där riktigt framgångsrika stjärnan.
//Gunnar Eriksson
Publicerad fredag 2 februari 2024. webb@sleipner.org